CIA

Jeg reiste til Tigrai, Etiopia mange ganger. Felles for dem alle var at turen startet i Khartoum i Sudan. Så var det mer eller mindre vriene turer inn i Etiopia. Det var spennende møter med grensevakter, problemer med visa, penger – og i Etiopa: bombefly og kamphelikoptrere.
Men i Khartoum var det rolig – stort sett. Her var alle organisasjonene som jobbet med problemene på Afrikas horn (Hornet), og problemene der var militærpolitikk i den kalde krigen. Vest og Øst sloss med hverandre på et brett med virkelige liv med brikker de ikke brydde seg om, og brikkene visste ikke at at de var brikker, men levde og døde uten å forstå at i vår verden dør du av sult bare fordi at en politiker vil at du skal gjøre det.
Det var så mange rykter og besservissere i det internasjonale miljøet, men det var stort sett enighet om at CIA -sjefen for Hornet styrte Merci Corps som var en nødhjelpsorganisasjon etabelert av den amerikansk smørsangeren Pat Boone. De overbetalte utrangert utstyr i USA med uhjelpsmidler og satte det inn i arbeidet på Hornet, og fomla det til hele tida med utstyr som gikk i stykker. ‘Hjelp som nytter’ var ikke deres greie.
Jeg gav blaffen i alt dette, og holdt fokus på å komme meg så fort som mulig inn i til prosjektene i Etiopia, og deretter hjem igjen – men jeg hadde jo ører.
Hotel Acropole var et vepsebol for all sladderen. Det var der alle utlendinger i transit bodde. Det var et ryddig hotell, drevet av to hyggelige libanesere, med greie priser og et møtested for alle.
Under en enslig middag med nil-karpe, lime og ris, fikk jeg besøk av en amerikaner. Han var i 60-åra og spurte om han kunne sitte. Selvsagt kunne han det. Det ble klart at han visste jeg reiste over grensa til Etiopia med en ryggsekk med penger av og til, og han ramset opp hvor han hadde vært de siste 30-40 årene. Problemområder alle som en. -We are all fighting a silent war against communism you know!, sa han til slutt, men da han så at jeg bare hevet øyenbrynene – forsvant han bare! -Som om han var laget av luft. Dette er et minne jeg aldri har funnet ut av: Jeg han forsvant, men kan ikke forklare hvordan. Hypnose på noe vis?
P.S. Angra seienere på at jeg ikke lot meg verve. Det kunne vært gøy. D.S.
P.P.S. Noen måneder seienere ble matsalen i Hotel Acropole i Khartoum sprengt av en bombe. Den ble bygd opp igjen, og sprengt igjen. Vet ikke hvordan det er nå.D.D.S.